• Orientering på Gotland

    Följ med orienterarfamiljen Lindskog från Nacka som besöker Gotland för 30:e året i rad.

Gotland blir sommargotland blir idrottsgotland och atleter blandas med semesterlediga turister. Några av idrottarna är mer trogna än andra. Som orienterarfamiljen Lindskog från Nacka:
– Jag blev inlotsad via mina föräldrar, jag var 11 år första gången jag sprang här, säger Malin Lindskog, 40 år.

Nu är hon och maken Martin tillbaka för, vad blir det – snudd på trettionde året. Gotland Bro OK arrangerade 3-dagars och skogarna strax norr om Lickershamn fylldes av färgglatt klädda löpare.
De båda OK Ravinen-löparna har orienterat på Gotland sedan barnsben. Nu har de sina egna barn med sig på orienteringsresan.

Varför kommer ni tillbaka år efter år?
– Det bara måstes, lukterna, miljön, det är ett skönt avbrott. Det är svår orientering i en utmanande terräng, det krävs ganska mycket av mig för att gå rätt. Här är det en annan typ av orientering, än det jag är van med hemifrån. Platt och diffust och omväxlande på ett annat sätt, säger orienteringsstarke Martin, med SM-medaljer hemma i prisskåpet.

Malin Lindskog, 40 år arbetar med projektutveckling av bostäder, Martin Lindskog, 42, utvecklingschef Atlas Copco Pumpar, Albin, 14 år går i sjuan och ska bli arkitekt, Hugo, 12 år vet inte riktigt han ska bli, Ture, 8 år, funderar inte ett dugg på vad han ska bli när han blir stor.
Han ser – liksom de övriga i familjen – ut att trivas bra i nuet i skogen när vi träffas efter första dagsetappen.

Både Malin och Martin har släktband som knyter dem till Gotland.
– Jag var här som elvaåring och sprang första gången. Sen i tonåren blev det lite mer tälta med kompisarna, springa några tävlingar och ha kul med kompisarna, säger Malin.
De åker bil och båt till Gotland. ”Hur smidigt som helst”, inga köer till färjorna – säger de.
– Vi ringer Idrottsresor, det är en jättebra service. Det blir ganska mycket billigare och är väldigt smidigt, säger Martin.

Sommargotlands orienteringsutmaningar drar dem tillbaka år efter år. Kartor nästan utan kurvor, sly och sten som är knepigt att ta sig igenom och över.
Men ljuset, luften, ledigheten, utflykter, grillaftnar, goda vänner och promenader på Visbys kullerstenar gör varje resa resan värd.
– Det är något särskilt med Gotlandspaketet, en sommarvecka då vi träffar kompisar, umgås med familjen. Det är ett skönt häng helt enkelt, säger Malin.

Men sommar, sol och kvällsdopp är inte hela hemligheten bakom varför Nackafamiljen Lindskog bokar in Gotland i kalendern. Inte sällan är de på ön även för höstens tävlingar, då många skogar på fastlandet är livsfarliga att vistas i på grund av älgjakten.
– Krockar det inte med någon av ungarnas tävlingar, de har en i Dalarna de tycker om, så kommer vi hit på hösten också. Gotland är trevligt på hösten, lite lugnare, säger Martin.

De gillar att tävla visst, men säger också att kombinationen gotland-orientering-sommar ger dem en svårmatchad helhet.
– Man kan välja nivå på hur hårt man vill tävla, det är upp till en själv. Det är mycket runtomkring som är så bra, ofta är många kompisar här som det är kul att snacka med, säger Martin.
– Och om det regnar åker vi till Fårö och plockar blåbär.

Varför Gotland?

– Det bara måstes, lukterna, miljön, det är ett skönt avbrott. Det är svår orientering i en utmanande terräng. Platt och diffust och omväxlande på ett annat sätt än jag är van vid hemma.
Martin, med SM-medaljer hemma i prisskåpet.

© Copyright - Idrottens Ö